Menu

Om Corgi Cardigan

Lite om Welsh Corgi Cardigan

 

Welsh Corgin Cardigan  härstammar från Wales i England. Olika teorier om dess ursprung förekommer dock. Somliga påstår att vikingarna från Västsverige skulle ha fört med sig Västgötaspetsar till Wales och att det sedan var de som bildade stammen för W. C. Cardigan.
En annan teori är att det skulle vara tvärt om, dvs att de svenska vikingarna skulle tagit med sig hundar hem från Wales till Västergötland och skapat Västgötaspetsen av Welsh Corgin.

Welsh Corgi Cardigan används till : Vallning- Agility – sällskap … Rasen är  lätt lärd.

 SWCK har som krav fr.o.m. 2015 att cardiganuppfödare ögonspeglar sina
avelsdjur. Detta för att undvika ärftlig katarakt i den svenska populationen.

 SWCK har som krav att avelsdjuren är fria från anlag att utveckla PRA genom
DNA-test eller är hereditärt fria från PRA anlag.

PRA (progressiv retinal atrofi) är ett samlingsnamn för en grupp ögonsjukdomar som har liknande symtom. Sjukdomen orsakar en progressiv tillbakabildning av cellerna (tappar och stavar) i näthinnan, även om de till en början verkar utvecklas normalt. Först drabbas stavarna, vilka kan arbeta i svagt ljus. Hunden blir då ”nattblind” och kan inte se i mörker. Sedan förlorar tapparna successivt sin funktion i dagsljus. De flesta hundar med pcd-PRA blir så småningom helt blinda. Sjukdomen nedärvs autosomalt recessivt, vilket innebär att den drabbade hunden fått sjukdomsanlag från båda sina föräldrar.

 SWCK har som krav att man ställer ut avelsdjuret som skall minst ha fått  good på bedömning om man skall använda djuret till avel.